انسان، عقل و دین Human , intellect and Religion

فعالیت‌های ابوالحسن حسنی در حوزه‌های علوم فقهی و علوم حِکمی

انسان، عقل و دین Human , intellect and Religion

فعالیت‌های ابوالحسن حسنی در حوزه‌های علوم فقهی و علوم حِکمی

انسان، عقل و دین  Human , intellect and Religion

خداوند در دین اسلام چگونگی یک زندگی کامل و جامع خداپسندانه را برای همه‌ی افراد بشر، در هر شرایط زمانی، جغرافیایی، اجتماعی و فردی ترسیم کرده است و از بندگان خویش خواسته است تا آن گونه زندگی کنند؛ زیرا جز با آن به رستگاری نمی‌توانند برسند. اگر انسان آن گونه که خدا پسندیده، زندگی کند، حقّ تعالی نیز سفره‌ی نعمت‌های خویش را بر آنان می‌گسترد و به آنان آرامش عطا می‌کند که از بزرگترین نعمت‌ها است. با نگاهی به مفاد قرآن کریم و نیز روایات رسول خدا (صَلَّى اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ وَ سَلَّمَ) و اهل بیت او (عَلَیْهِمُ‏ السَّلَامُ‏) می‌توان دریافت که در این نحوه زندگی همه‌ی ابعاد فیزیولوژیکی، روانی و اجتماعی مورد توجه بوده و همه‌ی قوای انسانی، مانند قوای معرفتی چون عقل، خیال و حس یا قوای انگیزشی گرایشی چون زیبادوستی، عواطف غریزی و شهوانی در جای خود به کار گرفته می‌شوند. در این نحوه زندگی برای باورها، عقاید، ملکات نفسانی، احساسات، حالات، دانستن‌ها، شناختن‌ها، فهمیدن‌ها، گرایش‌ها، روابط، موقعیت‌ها، نقش‌ها، جبهه‌بندی‌ها، اراده‌ها و حرکت‌های انسانی برنامه و قانون هست. به همین جهت است که می‌توان این دین را سازگار با فطرت انسانی دانست و ادعا کرد راه حل گره‌ها، پیچیدگی‌ها و دشواری‌های حیات انسانی در این دین یافت می‌شود.
انسان از فطرت الهی برخوردار است. او با عقل ارزشمندی برخوردار است که به او اجازه می‌دهد بین خیر و شر تشخیص دهد و راه حق را انتخاب کند. عقل هدیه‌ای از خداوند است و بقای انسانیت و رشد آن وابسته به استفاده‌ی بهینه از آن است. عقل انسان، به او امکان می‌دهد تا اعمال و افعال خود را با توجه به معیارهای دینی و اخلاقی انتخاب کند. اما در عین حال، وحی به او کمک می‌کند تا عقل خود را به حداکثر ظرفیت ممکن به کار ببرند و از توهمات و خطرات خطاها دوری کنند.

چند سالی بود که این وبلاگ راکد مانده بود. اخیرا به همت جناب حجت الاسلام طالعی یزدی که از طلاب پرتلاش‌اند، دوباره این وبلاگ فعال شده است و از ایشان تشکر وافر دارم.

ابوالحسن حسنی

تبلیغات
Blog.ir بلاگ، رسانه متخصصین و اهل قلم، استفاده آسان از امکانات وبلاگ نویسی حرفه‌ای، در محیطی نوین، امن و پایدار bayanbox.ir صندوق بیان - تجربه‌ای متفاوت در نشر و نگهداری فایل‌ها، ۳ گیگا بایت فضای پیشرفته رایگان Bayan.ir - بیان، پیشرو در فناوری‌های فضای مجازی ایران
آخرین نظرات
نویسندگان

امنیت واقع گرایانه در شرایط جنگ و تهدید

چهارشنبه, ۵ تیر ۱۴۰۴، ۰۳:۲۵ ب.ظ

☀️«امنیت واقع‌گرایانه در شرایط جنگی و در فضایی پر از تهدیدهای خارجی» را می‌توان در چند گام تحلیل و تبیین کرد:

⭐️از نظر نفسانی امنیت عبارت است از «حالت عدم‌نگرانی» از وقوع حادثه‌ای ناخوشایند و «امید» به آرامش‌بخش‌بودن اوضاع در آینده. از نظر عینی این احساس باید بر «آگاهی از منابع تهدید» (توان رزمی دشمن، ظرفیت موشکی، سطح بلوغ ائتلاف‌های منطقه‌ای و…) و «امکانات دفاعی و بازدارنده» (پدافند هوایی، شبکه‌های اطلاعاتی، انسجام درون‌دستگاهی و…) مبتنی باشد. هدف نهایی «آرامش روانی» مردم در شرایط تهاجم است؛ زیرا فقدان آن به اخلال در تصمیم‌گیری، سپری‌نکردن تجربیات جنگی به‌صورت عقلانی و افت شدید انسجام اجتماعی می‌انجامد.

⭐️در یک نگرش راهبردی، امنیت نظامی در جنگ لزوماً نه‌فقط رفع تهدید فعلی، بلکه تضمین «آرامش مستمر» یا «دستیابی به پیروزی مشروط به منافع ملی» در آینده است. امنیت نظامی و امنیت انسانی در زمان جنگ با هدف «حفظ تمامیت ارضی» و «بازدارندگی از تجاوز» تعریف می‌شود. آرامش روانی نهایی نیز به مفهوم ادامه حیات معقول ارتش و دستگاه سیاسی در برابر فشارهای نظامی و نیز اعتماد مردم به نظام دفاعی بازمی‌گردد. این امنیت به زیرمجموعه‌هایی مانند امنیت غذایی، بهداشتی، مالی و روانی شهروندان درگیر جنگ وابسته است.

⭐️مؤلفه‌های عینی حق امنیت در زمان جنگ عبارت است از:
1. شناخت دقیق تهدید (مطالعه راهبردی: توان زرهی، نیروی هوایی، سایبری، جنگ نامنظم)
2. ظرفیت بازدارندگی (نیروی دفاعی، دیپلماسی متحدان، بهره‌گیری از سازوکارهای بین‌المللی)
3. آمادگی درونی (تمرین‌های نظامی، بسیج عمومی، مدیریت روانی جامعه برای کاهش اضطراب و حفظ روحیه مقاومت)

⭐️مؤلفه‌های نفسانی حق امنیت در زمان جنگ عبارت است از:
1. اطمینان از توان بازدارندگی: پیام‌های روشن سیاسی و نظامی به دشمن و مردم
2. ایجاد امید به تحقق پیروزی یا حداقل سرریز تهدیدها به سطوح پایین‌تر
3. مدیریت روانی جامعه (رسانه، آموزش مدنی، خط‌مشی شفاف حکومت در قبال جنگ)

⭐️بعد راهبردی – آینده‌نگر امنیت در زمان جنگ عبارت است از:
1. طرح احیای نهادهای آسیب‌دیده پس از پایان نزاع (مسئله بازسازی و امنیت پایدار)
2. برنامه‌ریزی برای جلوگیری از تهدیدات پساجنگ (منازعه‌های نیابتی، بحران انسداد مسیرهای اقتصادی، تروریسم)

  • ابوالحسن حسنی

از دیدن نظرات شما خوشحال می‌شوم (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی